Pieni pala taivasta – Uusikuu Härässä

Aiheet:
pexels-nietjuh-16076660

Toukokuussa luonto huokaisee helpotuksesta. Ankara oinasaika on takana, tuo talvesta kevääseen johtava raaka ja arvaamaton jakso, jolloin uuden elämän esiin puskeminen on rautaista tahdonvoimaa, sisua ja rohkeutta vaativaa henkiinjäämistaistelua. Alkukeväällä taimet työnnetään kylmäpäisesti läpi kovan ja kohmeisen maan, ja toivotaan parasta. Siirtymä oinasajasta härkäaikaan on kuin siirtyisi hälytysvalmiudesta rauhaan, stressistä rentoutumiseen ja kiireestä levollisuuteen.

Toukokuussa aurinko on jo täynnä rakkautta. Lempeän lämpimin suudelmin se kehottaa taimia avautumaan, levittämään vihreän sylinsä ja ottamaan vastaan kaiken sen hyvän mitä tarjotaan: valoa ja lämpöä, vettä ja ravinteita. Se neuvoo käyttämään annetun hyödyksi, juurtumaan syvälle ja rakentamaan kestävää perustaa, että voi luottaa jatkossakin pärjäävänsä. Ja kun on vahva ja vakaa pohja, sen päällä on hyvä nauttia kasvun ihmeestä, kasvaa täyteen mittaansa ja jakaa lahjansa maailman kanssa.

Näin luontokeskeinen elävä astrologia kuvaa Härkää, joka on toinen universaalin kasvusyklin vaiheista.


Kosminen eväskori täynnä kaunista ja hyvää

Uudenkuun kartta – josta näemme tulevan kuunkierron ajanlaadun, kollektiiviset teemat ja tunnelmat – notkuu planeettojen painosta kuin muhkeita rypäleitä kannatteleva viiniköynnös. Venus, Kuu, Aurinko, Uranus ja Jupiter ovat kaikki Härässä.

Yhdistelmä on kuin rustiikkinen eväsretki jokivarren maisemissa tai samppanjamaistajaiset kirsikankukkapuistossa. Ohikiitävän hetken verran kaikkea kaunista ja hyvää. Ja mitä sieltä kosmisesta eväskorista löytyykään? Ylellisiä herkkuja, aistinautintoja, lämpöä ja läheisyyttä, kiireetöntä yhdessäoloa, tyytyväisyyttä siihen mikä on, ilman pyrkimystä olla jotain muuta, sekä edessä avautuvia innostavia mahdollisuuksia.

Tulee levollinen olo jo kun vain ajatteleekin kaikkea tätä, mutta vaikka tällainen harmoninen pastoraalitunnelma onkin härkäenergian ytimessä, niin uudenkuun kanssa yhtymässä olevat Uranus ja Jupiter tuovat kuvaan vielä jotain erityistä, poreilevan raikasta, uudistavaa ja elävöittävää. Yllättävääkin.

A Pic-Nic Party, 1846 Thomas Cole, Brooklyn Museum

Ylennetty Kuu

Vanhan astrologisen tradition mukaan Kuu on ”ylennetty” Härän merkissä eli sen on helppo ilmentää arvostetuimpia ominaisuuksiaan tässä sijainnissa. Kuu on tunteiden, tarpeiden, turvallisuuden, hoivan, huolenpidon, kehollisuuden ja ravitsemuksen symboli. Ylennysmerkissään Härässä se voi rauhoittua, maadottua, tulla ravituksi ja levätä. Härkä tarjoaa sen ailahtelevaisuudelle tukea, turvaa ja vakautta.

Maanläheisenä ja syvästi aistillisena, luontoyhteydestä ammentavana merkkinä Härkä ravitsee, tarjoaa aistinautintoja ja juurruttaa materiaan: kehoon ja maahan. Härkä edustaa myös resursseja, varoja ja arvoja. Se kehottaa kuuntelemaan omia tarpeita arvostaen ja niistä käytännönläheisesti huolehtien. Kun härkäenergia on tasapainossa, se on luonnollista tietämistä ja kehonviisautta, joka pysäyttää meidät oman jaksamisen rajoilla ja auttaa pitämään antamisen ja vastaanottamisen tasapainossa, ettemme kuormita itseämme tekemällä yli voimavarojen ja antamalla enemmän kuin mihin resurssit riittävät.


Merkurius yhtymä Khiron

Uudenkuun ajan tärkein tekijä, Jupiterin ja Uranuksen yhtymän sekä runsaan härkäenergian lisäksi, on Merkuriuksen yhtymä Khironiin.

Merkurius edustaa mieltä ja Khiron kipukohtia. Yhdistelmä voi näkyä monin eri tavoin, joista tyypillisiä esimerkkejä nykyajassa ovat satuttava kritiikki, viiltävät sanat, ilkeämielisyys ja vihapuhe. Tämä voi ilmentyä somessa anonymiteetin takaa toisten lyttäämisenä ja piikittelynä, yhtä lailla kuin negatiivisena sisäisenä dialogina, jossa ajatukset kiertävät kehää oman riittämättömyyden tunteen tai koettujen vääryyksien ympärillä.

Khironin läsnäolo liittyy usein loukkaantumiseen tai ainakin pahaan mieleen, tunteeseen siitä että joutuu syrjityksi, kiusatuksi tai muutoin epäoikeudenmukaisen panettelun kohteeksi, ja tuliperäisen Oinaan merkissä ruuti on kuivaa ja liipasinsormi herkässä. Pinna voi palaa nyt herkemmin kuin tavallisesti ja pienetkin epäkohdat voivat ärsyttää kohtuuttomasti. Suusta voi tulla sammakoita ja ihan vahingossa voi tulla loukanneeksi pahastikin, vaikka se ei alkuunkaan olisi ollut tarkoitus.

Mistä ikinä nyt esiin nousevassa tilanteessa onkaan kysymys, sen juuret ovat menneisyydessä – kipu nykyisyydessä. Siksi voi olla vaikea tai suorastaan mahdotonta ymmärtää tilannetta rationaalisesti. Jos mieli saa ottaa ohjat, se löytää lukemattomia selityksiä ja syytöksiä, todistusaineistoa sille, miksi jokin on oikeutettua ja jokin muu taas huutava vääryys. Se haluaa löytää liittolaisia, jotka vahvistavat sen uhritarinaa, ja näin tehdessään uppoaa syvemmälle ja syvemmälle mielen kehräämään hattaraan.

Vaikka tiedostamattomasti toimiessaan Khiron voi olla julma ja traumatisoiva, parantajuus on sen arkkityyppinen supervoima. Kivun kokeminen ilman vastustamista (tämä ei tarkoita sitä, etteikö saisi puolustautua jos joku pyrkii satuttamaan) ja olemassa olevan tilanteen hyväksyminen ilman vastareaktiota, on Khironin tarjoama pelastus sietämättömältäkin tuntuvissa tilanteissa. Mitä muuta muka voi? Mutta tämän viisauden syvin olemus ei yleensä aukea ennen kun on kokeillut jo kaikkea muuta, ennen kun on valmis antautumaan.

Jos haluat lukea lisää siitä miten eri tavoin Khiron voi näyttäytyä elämässä, olen käsitellyt aihetta syvemmin esimerkiksi tässä julkaisussa: Haavoittunut ego ja tiedostamaton khironhaava.


Uudenkuun ajankuva on kollektiivista ajanlaatua tulkitseva astrologinen katsaus kuunkierron ajalle 8.5. – 6.6.2024.


Ei pidä unohtaa, että Jupiterin ja Uranuksen huikea yhtymä on edelleen ajankohtainen, vaikka en sitä tässä sen enempää maininnutkaan. Käy lukemassa mitä kirjoitin siitä pari viikkoa sitten: Jupiter yhtymä Uranus

Ehkä kuitenkin kaikkein erityisin piirre tässä uudenkuun kartassa on se, että planeetat eivät muodosta keskenään mitään intensiivisiä kontakteja tai perinteisessä mielessä haasteellisia aspekteja. Toki Kuu yhtymä Uranus ja Merkurius yhtymä Khiron ovat “haasteellisia”, mutta sellaista lähes aina läsnäolevaa eri energioiden välistä vääntöä ja ristivetoa ei tällä hetkellä ajassa juurikaan ole.

Voi kunpa kaikki olisi niin yksinkertaista, että tämä tarkoittaisi rauhaa ja rakkautta myös maailman päättäjien sydämissä ja teoissa, mutta harmillisesti en osaa olla niin toiveikas että uskoisin sen näitä maailmalla riehuvia, syvästi haavoittuneen ihmistietoisuuden tuhoavia ilmentymiä tyynnyttävän. Tai toivon, vaan en usko.

Yhteenvetona voisi kuitenkin sanoa, että tässä meillä on tarjolla pieni pala taivasta. Ehkä se löytyy metsästä tai merenrannalta, ehkä kissan kehräyksestä tai rakastetun käsivarsilta, ehkä oman luovuuden syleilystä tai läsnäolevan hetken kokonaisvaltaisen kokemisen avaamasta huikaisevasta syvyydestä.

Olen lainannut näitä sanoja ennenkin, mutta lainaanpa taas.

Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on. Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät, puolustakaa niitä!

Eeva Kilpi, Laulu rakkaudesta ja muita runoja


Haluan myös muistuttaa, että kirjoitan nykyään säännöllisesti uutta julkaisua nimeltä “Komorebi-kirjeitä“. Viimeisimmät kirjoitukseni ovat “En ollut varma olenko ihminen” ja “Oma ääni löytyy kokeilemalla“. Loppuviikosta olisi tarkoitus taas saada uusi kirje lukijoiden postilaatikkoon.


Erityisiä päiviä

Tämän kuunkierron aikana on tiettyjä ajankohtia, joilla on aivan erityinen teema ja energia. Kerron tulevissa Komorebi-kirjeissä siitä mitä nämä tarkoittavat käytännön elämässä!

  • 18.5. Mars yhtymä Kuun yläsolmu, Venus yhtymä Uranus, Aurinko yhtymä Jupiter
  • 23.5. täysikuu 3° Jousimies, Venus siirtyy Kaksosiin, Venus ja Jupiter yhtymä sekstiili Neptunus
  • 26.5. Jupiter siirtyy Kaksosiin
  • 29.5. Mars yhtymä Khiron
  • 31.5. Merkurius yhtymä Uranus
  • 3. – 4.6. Merkurius siirtyy Kaksosiin, Jupiter kolmio Pluto, Merkurius yhtymä Jupiter, sekstiili Neptunus, kolmio Pluto, Aurinko yhtymä Venus, Venus sekstiili Kuun yläsolmu

© 2024 Kirsi Halla-Seppälä

Kuvaaja: Ylanite Koppens   

kisskiss

Kirsi Halla-Seppälä

Ratkaisukeskeinen terapeutti, ammattiastrologi, läsnäolo- ja tietoisuusohjaaja Kirsi Halla-Seppälä on ammattiuransa astrologina noin 30 vuotta sitten aloittanut luontokeskeisen Elävä Astrologia® -suuntauksen kehittäjä, sekä Sielunkartta® ja Sydänyhteys® -konseptien perustaja. Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa luontokeskeisestä elävästä astrologiasta, ohjaa koulutus- ja kasvuryhmiä, sekä tarjoaa asiakkaille astrologisia tulkintoja, sielunkarttamaalauksia sekä tietoisuusmatkoja.

Kirsi Halla-Seppälä