Black Lives

Niin kuin aika moni meistä “tiedostavista, hyväntahtoisista ja empaattisista” ihmisistä, jotka haluaisivat pelkkää rakkautta ja ykseyttä maailmaan, minäkin kuvittelin olevani ei-rasistinen. George Floydin kuolema (tai pikemminkin ohikulkijan kuvaama video, jonka myötä koko maailma sai todistaa poliisin tappavan maassa makaavan ihan tavallisen, aseettoman, apua anelevan kansalaisen) kuitenkin käynnisti jotain, minkä jälkeen maailma ei ole enää tuntunut samalta.

Mitään uuttahan tässä ei tapahtunut. Se oli vain yksi niistä lukemattomista, vuosisatojen ajan olemassa olleen rasismin ilmentymistä. Mutta jostain syystä juuri tämä tapahtuma juuri nyt, tuntui olevan se viimeinen pisara, jonka ansiosta ihmiskunnan kollektiivisessa tietoisuudessa astuttiin uudelle askelmalle portaikolla, joka mahdollisesti, toivottavasti, johtaa kohti rasismista vapaata tulevaisuutta.

Oman työni ytimessä on Sri AmmaBhagavanilta omaksumani opetus “To See Is To Be Free.” Uskon että muutos on mahdollinen (henkilökohtaisesti sekä ryhmänä) vasta sitten kun näemme totuuden tilanteesta juuri nyt. Voidaksemme muuttua, meidän täytyy ensin tiedostaa miten asiat ovat. Niin kauan kun en näe rasismia itsessäni, en pysty olemaan mukana muuttamassa maailmaa sen suhteen.

Olen viime viikot valistanut itseäni: lukenut artikkeleita, kuunnellut podcasteja ja katsonut videoita, jotka ovat avanneet silmäni rasismin suhteen. Olen hiljentynyt, hävennyt ja myös itkenyt paljon. En voi sanoa muuta kuin anteeksi. Olen niin pahoillani. Lupaan tehdä parhaani tästä eteenpäin. Lupaan kuunnella enemmän, nähdä paremmin, ymmärtää syvemmin ja olla kääntämättä katsettani niillä lukemattomilla eri tavoilla, joilla ylläpidämme rakenteellista rasismia maailmassa. Teen parhaani pysyäkseni valppaana, huomatakseni kun kameleonttimainen rasismi salakavalasti yrittää muuntautua muuksi, teeskennellä olevansa jotain mitä se ei ole. Vaikka luulin jo olleeni pitkällä, näen nyt että otan vasta ensiaskelia tämän asian äärellä. Matka kestää koko elämän, mutta haluan tehdä parhaani.

Olen pahoillani. Pyydän anteeksi. Rakastan sinua. Kiitos.

Not all lives matter until Black lives matter.

Translate »